Det skal du huske ved leje og udlejning af bolig

22. juni 2021 08:00
Inviterer du lejere indenfor, eller flytter du selv ind i en andens hus i sommerferien? Så er der en række ting, du skal være opmærksom på.

Hvordan er du som udlejer stillet, hvis den der lejer din bolig stikker af med dine ting eller ødelægger noget værdifuldt? Og hvad, hvis du som lejer kommer til at ødelægge noget, hænger du så på regningen?

Hvis du lejer din bolig ud privat:

Din forsikring dækker normalt ikke tyveri eller hærværk begået af en lejer, fordi du har givet lejeren adgang til din bolig. Hvis du har en dækning for andre såkaldt ”pludselige skader”, er det muligt, der kan være dækning her (dog ikke hvis der er tale om ridser, skrammer osv.). Tjek din forsikringsaftale.
 
Det kan være en overvejelse værd, om der er værdifulde ting, du bør fjerne. Sørg også for at lave en lejekontrakt og at tage et depositum.

Hvis du lejer en bolig privat:

Normalt dækker din ansvarsforsikring, hvis du fx under et besøg kommer til at ødelægge andres ting. Men det gælder ikke, hvis du laver skade i/på en bolig, som  du har lejet, fordi det i lejeperioden bliver sidestillet med dine egne ting, da du har udlejers ting i din varetægt. Du hænger med andre ord som udgangspunkt selv på regningen. Gør dig klart, hvad der er aftalt i en eventuel lejekontrakt.
 
Hvis det er i udlandet, du lejer en bolig, kan der være dækning på nogle rejseforsikringer, hvis man har en særlig ferielejlighedsdækning. Tjek din rejseforsikring.

Gode råd til udlejere og lejere:

  • Fjern de mest værdifulde ting, inden du lejer ud
  • Lav en lejekontrakt, og aftal et depositum
  • Tjek, hvordan egen forsikring dækker, og om du kan udvide den
  • Sker udlejning gennem udlejningsportaler så tjek, hvilken dækning der eventuelt er tilkoblet her.