5 gode råd: Undgå påkørsel af dyr

12. maj 2022 00.00
Sådan undgår du at påkøre dyr i trafikken – og hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.

Foråret, og særligt maj, er højsæson for påkørsler af dyr, som eksempelvis råvildt, dåvildt og krondyr. Det skyldes, at flokkene i denne periode bevæger sig mere – og derfor i højere grad krydser de danske veje.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse påkøres der i Danmark mere end 10.000 dyr årligt, og det er vigtigt at få tallet ned, for påkørslerne medfører store lidelser hos både dyr og billister.

Hvordan undgår jeg påkørsel af dyr?

  • Hold altid øje med skiltningen. Sænk farten, hvis der advares mod krydsende dyr på strækningen, der er lokale hastighedsbegrænsninger eller lignende.
  • Vær opmærksom på omgivelserne. Hvis du kører i områder med bevoksning tæt på rabatten – eksempelvis ved skov, eng og levende hegn – er der større risiko for at møde et dyr.
  • Husk, at råvildt, dåvildt og krondyr er flokdyr. Det betyder, at hvis du først ser ét dyr, er der med stor sandsynlighed flere på vej.
  • Se på uret. Risikoen for påkørsel af dyr er størst omkring skumringstid og i morgentimerne – så vær ekstra opmærksom i disse tidsrum

Derudover skal du huske på, at en undvigemanøvre også kan være farlig, både for dig selv, men også for dine medtrafikanter.

Det bedste, du kan gøre som trafikant er derfor at forsøge at forudse, hvor og hvornår der er øget risiko for at påkøre et dyr – og måske lette foden en anelse fra speederen her.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg påkører et dyr?

  • Stands bilen, så hurtigt forholdene tillader. Gå tilbage og find stedet, hvor dyret ligger – eller hvor du sidst så det. Husk at være forsigtig, et skadet dyr kan være farligt.
  • Marker stedet tydeligt, og find ud af, præcis hvor du befinder dig.
  • Hvis dyret stadig er i live, skal du ringe 1812 til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Beskriv, hvad der er sket, og hvor du er.
  • Hav telefonen tændt de kommende timer, så hundeføreren kan ringe til dig.
  • Hvis dyret ikke er i live, skal du kontakte Falck. Ligger dyret til fare for trafikken, kan du med fordel flytte det ud i rabatten – og på den måde undgå at andre kommer ud for et uheld.

Når du skal forklare, Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral, hvor du befinder dig, er det en god idé at give dem et vejnavn og evt. nummeret på den nærmeste vejkantspæl.

Endnu bedre er det dog, hvis du kan sende dem dine GPS-koordinater. Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral kan derefter sende dig et link, som du blot skal trykke på – og så får de dine præcise koordinater. På den måde kan de også indsamle data, og dermed få større viden i forhold til at forebygge fremtidige ulykker.

Husk bilforsikringen

Uanset om du påkører et dyr eller forsøger at undvige det, så er der stor risiko for, at der kommer skader på din bil i samme omgang – det kan eksempelvis være en trykket kofanger eller en bulet forskærm.

I de mest alvorlige tilfælde kan bilen gå så meget i stykker, at du ikke kan køre videre.

Med en kaskoforsikring får du hjælp til at ordne skaderne – og selvom du måske skal betale selvrisiko, så kan det alligevel være en stor hjælp for dig, hvis det uheldige skulle ske, og du pludselig står med en stor regning.

Du kan læse mere om bilforsikringen her eller prøve vores beregner – så har du en pris på bilforsikring inden for få minutter.