Få styr på reglerne: Sådan undgår du bøder på skiferien

02. januar 2024 00.00
Hvis du skal på skiferie, bør du sætte dig ind i reglerne for skisikkerhed og færdsel i det land, du rejser til. Du kan risikere at få store bøder, hvis du ikke lever op til landets krav.

Sverige

Det er lovpligtigt med vinterdæk i Sverige i perioden 1. december – 31. marts. Det er ikke nok at have snekæder med, og som billist risikerer du, at bilens kaskoforsikring ikke dækker, hvis sommerdæk er skyld i uheldet.

Italien

Italien er den mest restriktive skisportsnation, når det kommer til sikkerhed. Der er krav om, at ansvarsforsikringen skal med på pisterne – og du skal kunne dokumentere, at du har en gyldig forsikring, ellers vanker der bøde og fratagelse af liftkort. Reglerne gælder også for kælk og snowboard.

Ansvarsforsikringen er en del af din indboforsikring, så kontakt dit forsikringsselskab og bed dem sende dig certifikat eller police på engelsk, som du kan tage med i papirform eller elektronisk på din telefon.

Hvis du ikke har en gyldig ansvarsforsikring, kan du købe én sammen med dit liftkort på stedet.

Frankrig

I Frankrig er rygning i bilen forbudt, hvis børn og unge under 18 år er med. Formelt set, er det også obligatorisk at medbringe en alkoholtester i bilen i Frankrig, men reglen håndhæves ikke strengt.

Europa generelt

Hvis du selv kører på skiferie, bør du altid undersøge, hvilke krav og anbefalinger de enkelte lande har til sikkerhedsudstyr i bilen. Langt de fleste europæiske lande har krav om advarselstrekant i bilen, mens en del lande også kræver sikkerhedsveste til en eller flere passagerer i bilen.

Det er altid en god idé at medbringe sikkerhedsveste til alle i bilen, også selvom det ikke er et lovkrav i det enkelte land. Men der kan også være krav om brandslukker, forbindingskasse og lignende i bilen – så husk at tjekke op på reglerne for alle lande, du skal køre til eller igennem.

Gode råd til en god og tryg skiferie

  • Husk det blå sygesikringskort, hvis du rejser til EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.
  • Få styr på rejseforsikringen inden ferien. Læs her hvorfor.
  • Overvej, om du har behov for tillægsdækninger for eksempelvis ødelagt ferie eller ubenyttet udstyr.
  • Sørg for at have en ulykkesforsikring – også til dine børn.
  • Hent Rødt Kort-app’en, hvis du kører selv.
  • Sæt dig ind i de 10 FIS-regler. Reglerne beskriver ansvarlig adfærd på pisten for skiløbere og snowboardere. Du risikerer erstatningsansvar, hvis du skader andre ved at bryde reglerne. Læs mere om reglerne hos Danmarks Skiforbund.

 

Kilder: Forsikringsoplysningen og FDM