Undgå brandfare ved tagrenovering: Husk brandsikring af taget i etageejendomme

19. maj 2025
Brandsikring er en vigtig del af ethvert tagprojekt – både for at beskytte ejendommen og dens beboere og for at overholde lovgivningen. Se her, hvad du skal være opmærksom på.

Hvorfor er brandsikring vigtig ved tagprojekter?

Selvom tagbrande er sjældne, kan konsekvenserne være alvorlige, hvis de først opstår. Tagkonstruktioner er typisk åbne og sammenhængende – og netop derfor kan brand hurtigt sprede sig via tagrum og lofter, særligt i ældre etageejendomme. Mangelfuld brandsikring kan dermed betyde, at en brand i én bolig spreder sig til hele ejendommen.

Derfor bør både bestyrelser, ejendomsadministratorer og bygningsejere sikre sig, at brandsikringen bliver udført korrekt – og i tråd med gældende regler.

5 vigtige elementer i brandsikringen af taget

Tagkonstruktioner er sjældent ens, men tilpasset den enkelte bygnings udformning og behov. Derfor er det også nødvendigt med skræddersyede byggetegninger og -løsninger.

Uanset om der er tale om en ny tagkonstruktion eller en renovering, er det dog vigtigt at være særligt opmærksom på brandsikringsmæssige forhold.

Her er fem centrale områder, du som bygningsejer, bestyrelsesmedlem eller administrator bør sikre dig er udført korrekt:

1. Ventilation i tagfoden

Tagets ventilationsåbninger skal ikke kun sikre udluftning – de skal også forhindre, at brand kan sprede sig op gennem konstruktionen. Korrekt udført ventilation reducerer risikoen betydeligt.

2. Brandbeskyttelse af undertaget

Er undertaget lavet af brændbare materialer, skal det beskyttes effektivt mod flammer nedefra. En korrekt opbygget tagfod og brandsikkert undertag kan forsinke – og i nogle tilfælde stoppe – brandens spredning.

3. Tætte brandadskillelser og gennemføringer

Brandvægge skal føres helt op til tagdækningen og slutte tæt. Rør, ledninger og andre gennemføringer skal tætnes med godkendt brandhæmmende materiale, så ilden ikke får mulighed for at brede sig til nabolejligheder.

4. Korrekt udførte brandkamme

Brandkamme – og eventuelle erstatninger – skal være bygget op, så de yder samme beskyttelse som de underliggende brandadskillelser. Højden og materialevalget er afgørende for at bremse en tagbrand.

5. Flugtveje og brandteknisk udstyr

Trappeopgange og flugtveje skal altid være frie og tilgængelige. Branddøre skal fungere korrekt, og røgalarmer bør testes jævnligt. Det er elementer, der redder liv, hvis en brand opstår.

Kilde: www.brandogsikring.dk

Hvem har ansvar for brandsikring?

Det overordnede ansvar for ejendommens brandsikkerhed ligger hos bygningens ejer eller ejerforening. Det anbefales, at der mindst én gang årligt gennemføres en systematisk gennemgang af brandsikringen.

Ved renovering eller ombygning er det dog bygherres ansvar at sikre, at arbejdet lever op til gældende regler – herunder Bygningsreglementet 2018 (BR18), som stiller konkrete krav til brandsikring af byggeri.

Er jeres forsikring dækkende ved tagrenovering?

En tagrenovering kan ændre på risikoforholdene i en ejendom. Derfor bør I altid snakke med jeres forsikringsselskab, før arbejdet går i gang.

Hos Himmerland Forsikring hjælper vi jer gerne med at gennemgå jeres forsikringsdækning og rådgive om både ansvar og forebyggelse i forbindelse med tagprojekter.

Kontakt os